Unik litteratursatsning i Strängnäs

I en stor satsning på digitala bokpromenader i Strängnäs vill skaparna lyfta och tillgängliggöra både staden och dess författare. Vi ringer upp initiativtagaren, författaren Sofie Axelzon, för att höra hur det funkar och hur hon fick idén.

– Den kom efter att jag släppte min roman De gula rosornas stad för två år sedan. Många läsare hörde av sig och ville veta mer om romanens miljöer. Boken är baserad på en sägen som jag hörde redan som barn i skolan, en tragisk kärlekshistoria om en munk och en nunna i ett medeltida Strängnäs. Jag tänkte att det skulle vara kul om folk kunde få besöka de platser där boken utspelar sig.

Det fanns redan en populär digital vandring kopplade till PAX-böckerna i kommunen, men i Mariefred. Jag tyckte det var ett smart koncept och tog kontakt med de som byggt appen för att få veta mer.

Jag sökte och fick en kreativ check från Region Sörmland för att undersöka om idén gick att realisera.

Strängnäs kommun nappade och snart hade vi involverat fler Strängnäsförfattare och företagarföreningarna Mitt Strängnäs och iMariefred. Vi fick ett stort projektstöd från Leader Södermanland och kommunen gick in med ytterligare några hundra tusen i detta miljonprojekt. Efter nästan ett och ett halvt års arbete kunde vi i våras äntligen lansera sex olika bokpromenader att ta del av, för alla åldrar. Och de är helt gratis!

Hur funkar det?

– Det är en app som du laddar ner till din telefon. Sedan väljer du vilken bokpromenad du vill följa och letar upp den plats i staden där den börjar. I De gula rosornas stad är det ljud hela tiden – det är min röst som berättar om platserna blandat med musik och stycken från ljudboken, inläst av skådespelerskan Julia Dufvenius. I Carina Erikssons promenad Gasten i Grassagården som riktar sig till barn är det kortare ljudklipp som aktiveras när man kommer till platsen där scenerna utspelar sig. 

     Det fina är att man kan gå varsin runda men tillsammans. Din tonåring kan gå vandringen för ungdomsboken Det gyllene korset samtidigt som du till exempel följer Bo Setterlind-promenaden. Det enda du behöver är en laddad smartphone, bra skor och ett par hörlurar.

Behöver man ha läst böckerna?

– Nej, det behöver man inte. Men om du har läst till exempel De gula rosornas stad så tror jag att promenaden tillför en extra dimension till läsupplevelsen.

Det blir en speciell känsla när man hör Julia Dufvenius läsa om Mälaren svarta vatten samtidigt som man står vid stranden och ser det framför sig.

Du verkar ha lagt ganska många timmar i det här projektet. Får du betalt för den tiden?

– Det är nog ett par-tre hundra timmar totalt, ja, men nej, det här har varit ett helt ideellt projekt för mig. Det har varit otroligt kul och framför allt väldigt lärorikt och även om jag inte fått betalt så är det här förstås ett sätt för mig att sprida mitt författarskap. Det lönar sig förhoppningsvis i längden.


Läs mer om bokpromenaderna här!

På bilden i sidhuvudet: från vänster till höger: Författarna Alexandra Uhlmann Konjicija, Sofie Axelzon, Cecilia Rojek och Carina Eriksson utanför Biskopsgården i Strängnäs gamla kvarter. 

Porträtt: Sofie Axelzon tillsammans med de mytomspunna gula rosorna.