Driva

På den här sidan kan du hitta bra samlingssidor för hur du kan starta och driva företag eller förening inom kultur. Här hittar du också tips på plattformar, nätverk och kurser för dig som vill utveckla din kulturverksamhet. Innehållet på sidan är i bokstavsordning och fylls på och förändras utifrån behov som kommer in till oss.

Om du vet fler samlingssidor om som syftar till utveckling eller är bra stöd för att driva företag och förening som vi borde utöka listan med så hör gärna av dig!


Förening.se

På förening.se kan du som vill starta eller driva en förening hitta en mängd information som tips på stadgar, hur man gör om man har anställda eller lokaler eller hur man kan fixa pengar till sin förening.

Sidan drivs av paraplyorganisationerna i Malmö så visst innehåll är anpassat efter deras förutsättningar. Det går ändå att hitta mycket matnyttiga tips. Kolla in webbsidan på forening.se.

Konstnärsguiden

Konstnärsguiden drivs av Konstnärsnämnden och vänder sig till dig som är yrkesverksam konstnär och ofta frilansar. Där får du svar på frågor om till exempel skatte- och trygghetssystem, hur du startar företag och deklarerar. Man ger också ut handböcker för konstnärligt yrkesverksamma med olika teman som går att ladda ner på sidan, som du hittar här.

Lärplattformen för destinationsutveckling

Företaget Stua, som arbetar med destinationsutveckling i Sörmland, har tillsammans med Sveriges Slottsdestination en plattform för lärande där man som (till exempel kultur-) aktör inom besöksnäringen i Sörmland kan ta del av artiklar, kurser och evenemang. Du hittar plattformen här.

Kultur och turism för ökad attraktionskraft (projekt)

Stua driver just nu ett projekt riktat mot kulturella och kreativa näringar i nära koppling till besöksnäring. Genom projektet kan du som har företag eller verksamhet inom området kultur och kreativa näringar få ökad kunskap om hur dina kunder agerar digitalt och hur du kan dra nytta av digitala möjligheter för snabbare utveckling och omställning. Ett av projektets mål är att bygga upp ett nätverk för kulturverksamheter som vill arbeta och utvecklas ur ett besöksnäringsperspektiv. Du kan läsa mer om projektet och anmäla intresse för att ingå i nätverket på denna webbplats.

Patent och registreringsverket

Patent och registreringsverket (PRV) är  Sveriges myndighet för immaterialrätt. De har en online-skola för att lära ut vad immateriella tillgångar är för något och hur man kan skydda sina egna immateriella tillgångar. Kolla in online-skolan på PRVs webbsida.

Upphandlingsbryggan

Upphandlingsbryggan erbjuder kunskapsstöd för dig som håller på med konst- och kulturuppdrag inom offentlig förvaltning. De utför rådgivning, utbildning, workshops och granskar underlag för upphandlingar och ger även analyser till olika myndigheter och organisationer på konst- och kulturområdet. Bland annat arrangerar man regelbundet kostnadsfria digitala seminarier. Seminarierna kan även kan vara lärorika för kulturskapare som söker offentliga uppdrag. Besök Upphandlingsbryggans webbplats här.

Verksamt.se

Verksamt.se är en sida där du kan hitta svar om att starta, driva och utveckla företag. Sidan drivs gemensamt av Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket och innehåller information från fler än 45 myndigheter.

För företag inom kreativa och kulturella branscherna innehåller sidan Vad gäller i din bransch? bra information om särskilda branscher.

Är du ute efter mer generell information om att starta och driva företag så kan du gå till huvudsidan verksamt.se för att få veta mer.