Nätverket Fri Scen Sörmlands scenkonstdagar arrangeras för femte året i rad och är tillbaka i Gnesta där fröet till nätverket en gång såddes. Vi har träffat Annika Lykta och David Winnerstam på Långsjö Teater som projektleder årets scenkonstdagar och fått höra om varför dagarna finns och hur det hela började.
– När Långsjö Teater flyttade till Gnesta hade vi ingen vidare koll på vilka fria grupper som fanns i Sörmland. Vi ville gärna nätverka så vi försökte lokalisera de andra aktörerna och ta kontakt, berättar Annika.
Den inflyttade gruppen slogs av att de flesta aktörer var ganska små, mestadels enmans- eller tvåmansteatrar. Och att det fanns ett behov av att träffas och ingå i ett större sammanhang.
Ett första möte i det som skulle komma att bli Fri Scen Sörmland ägde rum 2018 hos Långsjö Teater.
– Det blev en väldigt social träff där vi åt soppa och mest kom att prata odling och byta fröer med varandra. Så ställdes frågan ”Varför finns det ingen utbudsdag i Sörmland?” Det var något som många saknade och vi kom väl fram till att om vi ville ha en sådan så får vi nog skapa den själva, berättar Annika.
Idén utvecklades till en tvådagars gratis teaterfestival som genomfördes i Nyköping en helg i oktober 2020, mitt under pandemin och helt utan annan finansiering än gruppernas egna engagemang och tid. Men det gav mersmak och man sökte och fick ett treårigt utvecklingsbidrag från Kulturrådet. Nästa festival ägde rum i Gnesta, sedan blev det Flen och därefter Nyköping igen och längs vägen har festivalen vuxit till tre dagar och bytt namn till Scenkonstdagarna. Även nätverket har utökats till att omfatta fler aktörer. David och Annika förklarar att det är hemvisten för den scenkonstgrupp som tar på sig projektledarrollen som avgör i vilken kommun evenemanget hamnar, förutsatt att det finns scener på orten så att det räcker.
Så har Scenkonstdagarna lett till fler sålda föreställningar för de medverkande grupperna? Både ja och nej, menar Annika. – Det har varit lite svårt att få uppköpare och arrangörer att komma på festivalen i den utsträckning vi hade önskat, men vi vet också att det här är ett långsiktigt arbete.
– Vi har försökt att underlätta för dem genom att lägga en av festivaldagarna på en vardag och i år ska vi arrangera ett ”pitchmingel” en slags speeddejting där arrangörer och teatergrupper möts och där teatergrupperna kan presentera föreställningsidéer, förklarar David
Scenkonstdagarna fyller dock fler funktioner än att torgföra gruppernas produktioner menar David och Annika.
– Dels vill vi stärka den sörmländska scenkonsten genom att rikta en lampa på de fria grupperna, dels få tillfälle att träffas och se varandras föreställningar, säger Annika. David fyller i: – Och få kännedom om varandras städer, att lära känna dess scener och arrangörer.
– Framför allt vill vi ge något till en publik, det är för dem vi lägger ner allt det här arbetet! avslutar Annika
Fakta Scenkonstdagarna 2024
När: 5-7 oktober
Var: Salong Central, Gnesta bibliotek, Elektron samt Vår lokal i Gnesta.
Biljetter: Alla föreställningar är helt gratis att ta del av men man bör boka biljett för att garanteras en plats. Biljetter bokar via scenkonstdagarnas webbsida, se länk nedan.
Finansiering: Verksamhetsbidrag från Region Sörmland och stöd från Sparbankstiftelsen Nya. Gnesta kommun bidrar med lokaler och marknadsföringsinsatser.
Medverkande 2024:
Bissa Abelli, ClownClubben, Långsjö Teater, Musikteater Unna, Mer Dans åt Folket, Propellerteatern, Stålspets & Beck, Teater Skata, Teater Sörmland, Terrastella Scen & Film
Läs mer och boka biljetter på Scenkonstdagarnas webbplats.