Tyck till om framtidens kultur i Sörmland!

Arbetet med Sörmlands kulturplan för 2027-2030 drog igång den 6 december då ett 40-tal sörmländska fria kulturaktörer, kulturchefer och politiker möttes en heldag för att tillsammans workshoppa kring framtidens kultur i Sörmland på Elektron i Gnesta.

Livliga diskussioner fördes och närmare trehundra post-itlappar producerades när önskat läge för kulturen i Sörmland diskuterades.

Här på sidan kulturisormland.se kommer du från och med nu kunna följa planarbetet allt eftersom det framskrider.

Men vad är en kulturplan och vad ska man ha den till? Den frågan ställer vi till Hanna Rasmussen, tillförordnad kultur- och utbildningschef.

– Man kan säga att kulturplanen är det viktigaste strategiska styrdokumentet för kulturen i Sörmland. En kulturplan är ett villkor för att få statliga medel inom kultursamverkansmodellen* och fungerar som en gemensam målsättning för kulturen i länet, men den är också ett strategidokument för regionens kulturverksamheter. Den ska bidra till att uppfylla de nationella kulturpolitiska målen och säkerställa länets invånares tillgång inom sju konstområden. Var fjärde år tas en ny kulturplan fram i Sörmland och nu har det blivit dags att börja processen med att ta fram en kulturplan för perioden 2027–2030. 

2027 ligger ändå ganska långt fram i tiden, varför börja redan nu?

– Det kan tyckas vara tidigt men faktum är att, för att vi ska kunna involvera alla som vi vill ha med och hinna med att både diskutera och analysera, så behöver vi ett år på oss för att ta fram ett förslag. Sen behöver vi nästan ett år till på oss för att alla relevanta politiska organ ska hinna tycka till och fatta beslut om den.

Är planen angelägen för någon annan än Region Sörmlands kulturverksamheter?

– Ja, självklart! Tanken är att kulturplanen ska vara en gemensam målsättning för kultur i Sörmland och den består ju av mycket mer än region Sörmlands kulturverksamheter. Så jag tänker att den är relevant även för alla kommuner, fria aktörer, föreningar och andra kulturaktörer i länet. Sen finns ju också andra aktörer utanför kulturen som den kan vara intressant och relevant för, aktörer som tangerar kulturområdet.

Vilka är det som är med i arbetet med att ta fram planen?

– Just nu är det Samkultur Sörmland och referensgruppen. Samkultur Sörmland består av kulturpolitiker och kulturchefer från kommunerna i Sörmland och av cheferna för regionens kulturverksamheter. Referensgruppen består av representanter för länets kulturskapare, yrkesutövande och ideella, som ansökt om att få delta plus representanter för länsövergripande aktörer. Tillsammans representerar de en stor del av Sörmlands kulturliv. Vi kommer också vilja involvera fler aktörer under våren 2025, både inom och utom kulturområdet.

Träffen den 6 december var det första steget, vilket är nästa? 

– Som avslut på workshopen fick alla deltagare med sig en slags ”hemläxa” – de ska beskriva sin invärld i relation till omvärld och närvärld. Det låter kanske mer komplicerat än vad det är. Uppgiften går ut på att alla ska identifiera styrkor, svagheter, möjligheter och hot för sina respektive verksamheter i relation till den omvärlden som vi befinner oss i.  

Hur ser möjligheterna att själv vara med och bidra till planen om man är en Sörmländsk kulturaktör?

– Vi kommer att skapa olika forum för det under året där vi på olika sätt kommer bjuda in till deltagande. Redan nu kan man bidra genom att också svara på den ”hemläxa” som Samkultur och referensgruppen fick med sig efter workshopen.



”Hemläxan” hittar du här!

Har du frågor eller kommentarer om processen och nästa kulturplan är du varmt välkommen att kontakta Elin Selig, kulturstrateg, på elin.selig@regionsormland.se

* Läs om kultursamverkansmodellen här!