När Åsa och PeO köpte caféet med tillhörande butik i den gamla skolbyggnaden i Årdala i Flens kommun 2018 hade de aldrig drivit café förut. Istället hade de två danspedagogerna ägnat de senaste 30 åren åt att bland annat genom att inspirera barn och unga att dansa sällskapsdans, och att sprida och levandegöra folkdansen genom dansföreställningar och kulturevenemang som Gnestastämman.
– Men jag hade väl nog alltid närt den där ”caféet på landet”-drömmen innerst inne, så när möjligheten dök upp slog vi till, berättar Åsa där hon står mitt i brödbaket i caféets kök.
Cafédrivandet fick de lära sig i skarpt läge och att de hade arrangerat en hel del kulturevenemang i sina dar visade sig vara en tillgång.
– Att driva café är ju som att ha ett ständigt pågående evenemang. Det är samma fokus på besökaren och på helhetsupplevelsen
Planen var redan från början att skapa en scen för folkmusik, visa och jazz där publiken kunde, få sig en bit mat och en kvalitativ kulturupplevelse till livs. Tanken har alltid varit att besökaren inte ska behöva känna till artisten i förväg utan köpa sin biljett i fullt förtroende för att den kommer att uppleva något bra, och det är ett förtroende som Åsa tycker att de lyckats skapa.
Konserter arrangeras året runt men det är sommaren som är högsäsong för både kafé och program. Kaféet håller öppet sju dagar i veckan under sommarmånaderna och i år arrangeras 11 konserter och en spelmanstämma fram till mitten av augusti. Alla konserter arrangeras ute i trädgården, alltid klockan sju och alltid till samma biljettpris.
När jag besöker caféet för säsongens första konsert har dock sommaren kommit av sig. Regnet hänger i luften och det blåser kallt runt husknuten. Konserten måste flytta inomhus och det är trångt men trevligt i den ljusa matsalen när en sörmländska konstellationen Slängpolska Social Club äntrar scenen. En varm och familjär stämning infinner sig redan i första låten och mellan låtarna uppstår dialog mellan publik och bandmedlemmar.
Som så många andra scener för kultur är Sigridslunds verksamheter uppdelade på olika organisationer, där caféet drivs av ett aktiebolag och kulturprogrammet av en ideell förening. Utöver biljettförsäljningen finansieras programmet av stöd från Kulturrådet, ett mindre bidrag från Flens kommun samt bidrag från Region Sörmland via paraplyföreningen VisaFolk.
– Sedan är det ju så att konserterna med de mer namnkunniga artisterna som fyller hela trädgården med folk får bidra till de smalare programmen. Även caféverksamheten får pynta in en slant ibland för att det ska gå ihop sig, förklarar Åsa.
Nu väntar två och en halv månads intensivt arbete, sju dagar i veckan för paret Jacobsson. Dessutom har de dragit igång ytterligare ett kafé, ”Kaffe & Kaka” i Malmköpings vackra gamla stadshus
– Ja, vi tyckte inte att vi hade tillräckligt att göra, skrattar Åsa. – Vi hade väl en ambition från början att vara lediga en dag i veckan men som det ser ut nu med det ekonomiska läget i landet så har ju marginalerna bara krympt och krympt och då är det bara att kavla upp ärmarna och jobba järnet. Men det är ju samtidigt en livsstil som vi valt.
Hinner ni drömma något? Har ni någon satsning eller projekt som ni skulle vilja göra framöver?
– Vi lever väl vår dröm skulle jag säga. Men om två år så fyller skolbyggnaden tvåhundra år, så då kommer vi ställa till med något slags kalas. Vi har redan börjat smida planer.
Besöka Sigridslunds café
Sigridslunds café ligger utmed väg 53 mellan Sparreholm och Nyköping. Man svänger av mot Årdala kyrka och följer skyltning mot Sigridslunds café i en dryg kilometer. Läs mer om konsertprogrammet här.