Ny kultursamordnare på plats i Gnesta

Efter en lång vakans har äntligen Gnesta fått en kultursamordnare. Vi tog en liten pratstund med Nina Fridell som närmast kommer från Östersund och en tjänst som kommunikatör för Estrad Norr, den regionala scenkonstverksamheten i Jämtland Härjedalen, men som nu valt att slå ner bopålarna i Sörmland.

Berätta, vem är du och hur hamnade du här?

Jag är uppväxt Hälsingland, i skogarna utanför Delsbo, med hästar, lantliv och lugn. 

Kulturintresset kom smygande i tonåren och har sedan varit det som fört mig till nya platser och sammanhang. Det började med analogt foto och teater i skolan, sedan har jag testat mig fram inom både film, konst och performance art. Men det som har drivit mig är nog snarare en nyfikenhet och ett undersökande förhållningssätt till välden och vad världen kan vara, än en specifik konstart. De processer och arbetsmetoder som finns inom konsten har alltid tilltalat mig och jag har sett vilket enormt värde det arbetet kan skapa för enskilda personer, grupper eller samhällen.

Efter att ha utbildat mig till kommunikatör och jobbat många år i Stockholm saknade jag kulturen och valde att vidareutbildade mig till kulturprojektledare vid Kulturverkstan i Göteborg. Det öppnade nya vägar för mig, och de senaste åren har jag jobbat som kommunikatör för Estrad Norr i Östersund, med uppdrag att sprida scenkonst till alla i Jämtland Härjedalen. Att nu, på en ny plats igen, kliva in rollen som kultursamordnare och jobba i direkt kontakt med både fria kulturaktörer och politiken känns både utmanande och väldigt spännande.  

Vad kommer du att göra som kultursamordnare i Gnesta?

Jag försöker ta reda på det! (skratt) Det finns förstås konkreta uppgifter som att handlägga föreningsbidrag och vara kommunens dialogpartner med det fria kulturlivet, men i övrigt är uppdraget ganska formbart. För närvarande försöker jag sätta mig in i hur det funkat tidigare samt skaffa mig en nulägesbild genom att både lyssna in politikerna och Gnestas kulturliv.

Vad tänker du om Gnesta som kulturkommun?

Gnesta har ett levande och oerhört spännande kulturliv, vilket var en av anledningarna till att det blev Gnesta för mig och min familj. Just nu är jag ute och besöker kulturaktörerna en efter en för att lära känna verksamheterna, se hur de jobbar, hur de ser på Gnesta och vad de efterfrågar. 

Finns det något du särskilt längtar efter att ta tag i?

Jag skulle framför allt vilja arbeta med ett långsiktigt perspektiv och inte fastna i att släcka bränder. Hur skapar vi mer resurser för kulturen? Hur synliggör vi den? Hur skapar vi en bra, hållbar struktur för kulturens existens i kommunen? Det ser jag fram emot att ta reda på!

Berätta om en kulturupplevelse som berört dig särskilt!

Oj. Det är svårt att välja en. Men det får bli en bok nu, ”Jag är himmel och hav –

en filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser” av författaren och filosofen Jonna Bornemark. Den talade direkt till kroppen, satte nya ord på egna upplevelser och gjorde världen till en lite större plats.