Den 1 maj öppnar årets ansökan till regionens kulturstipendier. Vi passar på att ringa upp två av 2023 års stipendiater och fråga hur de valt att använda sina stipendiepengar och vad de gör just nu.

Först ut är Veronica Hammarlund, dansare och koreograf som fick stipendium i kategorin professionell konst och kultur:

– Jag driver ett danskompani och frilansar som dansare i olika konstellationer och sammanhang där det är svårt att hitta luckor för påfyllning av inspiration och kunskap, vilket ju är jätteviktigt för att utvecklas inom mitt konstområde. Därför ville jag använda stipendiet till just det, bland annat medverka på dansklasser i daglig träning för professionella dansare samt få tid till att nätverka inom min bransch. Jag har också planer på att ta sånglektioner för att bredda min kompetens ytterligare.

Vad har du på gång just nu?

– Nu under våren turnerar mitt danskompani Framework Dancing Art med föreställningen ”Cataracta” i Eskilstuna och Strängnäs tillsammans med Scenkonst Sörmland där vi totalt kommer att få möta 5 500 barn.

– Vi spelar också vår biblioteksföreställning ”Kodspråket” på både skol- och allmänna bibliotek samtidigt som vi arbetar med Danssommarjobbet och tävlingen Skapa dans, två danssatsningar för ungdomar som vi också gör tillsammans med Scenkonst Sörmland.

Sedan ska det bli en veckas dansresidens för Framework på Lokomotivet i Eskilstuna. Det kommer i högsta grad fungera som en påfyllning för mig!

Jack Elliot Lundqvist fick stipendium i kategorin Unga på väg 2023 och hittade snabbt användning för pengarna:

– De gick rakt in i manusskrivandet av min första långfilm! Jag är inne på tredje utkastet nu och jag har kommit så långt att jag kopplat in skådespelare för att  workshoppa detaljerna med hjälp av dem.

Nästa steg är att spela in en pilot som man kan säga är långfilmen i kortfilmsversion för att kunna användas när man pitchar filmen för olika finansiärer.

Hur är det att sälja in sin idé till de som sitter på pengarna?

Det är hemskt. Jag suger verkligen på att sälja men jag är så lyckligt lottad att jag har ett produktionsbolag i ryggen med två jätteduktiga producenter som också har blivit goda vänner och som kan det där med pitch. Så det ska förhoppningsvis gå bra.

Är det långfilm för hela slanten eller har du fler järn i elden?

Jag frilansar och har en hel del uppdrag i Sörmland, även om jag numera bor i Stockholm. Bland annat håller jag filmkurser i de kommunala kulturskolorna och genom Film i Sörmland. Jag har också precis avslutat en insats som filmcoach i integrationsprojektet Tamam Nyköping som bland annat drivs av den fria teatergruppen Teater Sörmland. Det var otroligt givande och spännande!

Berättat för Marie Anstadius 16 april 2024.

Läs om samtliga stipendiater 2023 och se de fina filmerna som gjordes i höstas om några av dem här.

Läs mer om årets utlysning och ansök här!