Bild På Belinda Jones Alaton utanför antikvariatet.

Vi knackar på hos… Jones Antikvariat

Från och med nu kommer vi att göra regelbundna nerslag i den Sörmländska kulturmyllan och besöka arenor för kultur och prata med de eldsjälar och entreprenörer som driver dem. Först ut är Jones antikvariat på den lilla herrgården Spetebyhall utanför Valla mellan Katrineholm och Flen, som utöver ett imponerande utbud av litteratur även arrangerar kulturevenemang och ger röst åt platsens historia.

Belinda Jones Alaton tar emot på trappan till den röda ladan som hyser det anrika antikvariatet och visar runt bland dignande hyllor och vackra gamla bokskåp med både skön- och facklitteratur från de senaste 300 åren.

– Antikvariatet öppnades redan 1948 av min pappa Ragnar Jones på Norrtullsgatan i Stockholm. När han gick bort vid millenieskiftet drev jag butiken vidare i några år men när hyrorna gick upp och kunderna allt mer gick över till att beställa böckerna via vår hemsida så kände jag  att det var dags för ett nytt kapitel. Jag och min man ville ge våra barn en mer naturnära uppväxt och vi längtade efter att bo på en vacker plats.

Spetebyhall visade sig ha allt de letade efter och lite till. Där fanns en inredd och uppvärmd lada som kunde hysa de tiotusentals böckerna, ett överjordiskt vackert läge och, vid tidpunkten, bra kommunikationer. Den krokanliknande lilla herrgården, uppförd på 1870-talet av arkitekten Emil Viktor Langlet (uttalas Langlé) som bostad åt honom själv och hans familj, visade sig dessutom ruva på ett intressant stycke litteraturhistoria.

Bild på herrgårdsbygnaden Spetebyhall i solnedgång.
Den rosa huvudbyggnaden i fransk renessansstil ritades av Emil Viktor Langlet på 1870-talet.

– Hustrun Matilda Langlet var en väldigt produktiv författare och jag upptäckte att jag ärvt flera av hennes böcker i min fars privata samling.  Hon skrev flertalet barn- och ungdomsböcker liksom böcker om hushållsskötsel och uppfostran, översatte litteratur från flera språk och var en återkommande skribent i bland annat tidskriften Idun. Hon var också tidigt engagerad i kvinnofrågan och förespråkare för kvinnlig rösträtt långt före många andra.

I antikvariatet har Matilda fått ett eget bokskåp tillägnat sig och sin produktion och även på andra ställen i lokalerna har Spetebyhalls historia och dess människor fått utrymme. 

Två bilder från antikvariatets interiör med bland annat ett gammalt, vackert skåp som står öppet och visar Matilda Langlets böcker.
Familjen Langlet och tiden de verkade i återges i små utställningar i antikvariatet.

– Det finns så mycket spännande att berätta om familjen Langlet. Deras barn var också produktiva och konstnärliga människor som satte sitt avtryck på världen.

Belinda för just nu samtal med Sörmlands museum inför en kommande utställning där bland annat en av sönerna Langlets historia kan komma att berättas. Valdemar Langlet och hans hustru Nina gjorde nämligen en viktig räddningsinsats för judar på flykt undan förintelsen i Budapest under andra världskriget.

Vi tar oss upp på övervåningen i ladan där en stor sal inramad av böcker öppnar sig mot besökaren. Det är en perfekt arena för mindre kulturevenemang vilket den också emellanåt används till, bland annat minst en sommarkonsert varje år. Belinda drömmer dock om att kunna arrangera fler evenemang framöver.

Bild på evenemangssalen på antikvariatets övervåning där ett 15-tal personer samlas för ett möte.
På antikvariatets ovanvåning samlas nätverket för litterära möjliggörare för ett möte.

– Vi brukade arrangera konserter genom Scenkonst Sörmlands koncept ”Musik på Sörmländska slott och herresäten” men när det  lades ner engagerade jag mig i Katrineholms kammarmusikförening och genom dem har jag kunnat förlägga konserter här sommartid. Det är ju något speciellt att kunna uppleva musik i den här typen av miljöer men jag skulle också vilja arrangera fler evenemang kopplade till litteraturen. Jag brukar säga att ”böcker har många sidor” i meningen att de inte bara är litteratur – det finns en berättelse att berätta om boken, om tiden den kom till, om författaren men också om den som ett konstföremål i sig. Samtidigt är det tungrott att dra igång saker på egen hand så min förhoppning är att nybildade Sörmlands litterära kulturförening* ska bli ett forum för att bolla idéer och hitta bra samarbeten i. Man är ju alltid starkare tillsammans!


Besöka Jones Antikvariat

Jones Antikvariat har inga fasta öppettider utan håller öppet enligt överenskommelse och tar emot både större grupper och enskilda besökare. På antikvariatets hemsida finns evenemangsinformation, vägbeskrivning och mer om antikvariatets och Spetebyhalls historia. Här kan man också söka bland antikvariatets drygt 30 000 titlar.

Den 6 juli är det dags för sommarens konsert som passande nog har en litterär touch – ”Salongen – det skapande rummet”. Som i en typisk 1800-talssalong kommer musiken att anknyta till poesi, litteratur och, inte minst, mingel. Anna Paradiso Laurin spelar taffel, Dan Laurin blockflöjter och mezzosopran Kristina Hammarström står för sången.